Ο Ήλιος – Οι αστρολογικές του ιδιότητες

The Sun - artistic image

Με ένα παράδοξο θα λέγαμε (ή και απόκρυφο) τρόπο, οι αστρολογικές ιδιότητες των πλανητών συνδέονται στενά με τις αστρονομικές τους εκείνες. Επομένως, στην περίπτωση μας μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις αστρολογικές ιδιότητες του Ήλιου αν αναλύσουμε πρώτα τις αστρονομικές του εκείνες. Αστρονομικά, ο Ήλιος είναι ένα κολοσσιαίο, πύρινο ουράνιο σώμα (μέσα στο οποίο γίνονται ασταμάτητα εκατομμύρια πυρηνικές εκρήξεις). Αποτελεί το κέντρο του Ηλιακού μας συστήματος ενώ γύρω του περιφέρονται πειθήνια οι 9 πλανήτες. Ο Ήλιος «κρατάει» με τη βαρυτική του δύναμη τους πλανήτες στην επικράτεια του και τους στέλνει σαν στοργικός πατέρας φως και θερμότητα. Το ότι υπάρχει ζωή εδώ στη Γη το οφείλουμε πάνω απ’ όλα στον Ήλιο. Αν για κάποιον λόγο πάψει να υπάρχει ο Ήλιος, η Γη και οι άλλοι πλανήτες θα σκορπιστούν βίαια στα ερεβώδη σκοτάδια του διαστήματος. Άρα ο Ήλιος μας κρατάει σε τάξη, μας “συγκεντρώνει” υπαρξιακά, μας δίνει ασφάλεια.

Όπως τώρα ο Ήλιος αποτελεί στην αστρονομία τη συνδετική δύναμη όλου του Ηλιακού μας συστήματος, έτσι και στην αστρολογία αντιπροσωπεύει τη συνδετική δύναμη του εαυτού μας! Φανταστείτε, για μια στιγμή, τον Ήλιο να εκρήγνυται και τη Γη να ξεφεύγει από την τροχιά της και να στριφογυρίζει σαν τρελή στο διάστημα (που σημαίνει ότι ξαφνικά εμείς οι άνθρωποι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα άστρα στον ουρανό να γυρνούν σαν τρελά και θα βυθιστούμε στο φονικό παγετώνα του – χωρίς Ήλιο – διαστήματος). Είναι μία εικόνα εφιαλτική – ασύλληπτα πιο εφιαλτική από τις βιβλικές καταστροφές – αφού η εικόνα αυτή θα σήμαινε το τέλος του ηλιακού μας συστήματος, το τέλος του ανθρώπινου είδους. Όσο πιο πολύ τη σκεφτόμαστε αυτή την εικόνα και τη θεωρούμε πιθανή να συμβεί, τόσο πιο πολύ αναστατώνεται ο πυρήνας της ύπαρξης μας, τόσο πιο πολύ αρχίζουμε να «χάνουμε» τον Ήλιο μας. Παρ’ όλη όμως την αρχική μας αναστάτωση, ο Ήλιος μέσα μας μας δίνει τελικά τη βεβαιότητα ότι το εφιαλτικό αυτό σενάριο δεν θα επαληθευτεί και ο ανυπέρβλητος αυτός ζωοδότης θα συνεχίσει να μας χαμογελάει και να μας ζεσταίνει για εκατομμύρια χρόνια ακόμη! Αυτή η αίσθηση της σιγουριάς, της αυτοπεποίθησης και της ζεστασιάς που αναδύεται από μέσα μας πηγάζει αστρολογικά από τον Ήλιο μας!

Αν το σκεφτούμε καλά, θα δούμε ότι ο άνθρωπος στην πραγματικότητα είναι ένα “ολόφυρμα”, ένα συνοθύλευμα από ετερόκλητα στοιχεία (σάρκα, οστά, σπλάχνα, ψυχή, νου, συναισθήματα, σκέψεις, ιδέες, προσδοκίες κ.λ.π.). Ο Ήλιος είναι μία ισχυρή συνεκτική ενέργεια που συνδέει τα ετερόκλητα αυτά στοιχεία, τα ενοποιεί και τα μεταλλάσσει σε κάτι το ανώτερο! Είναι μία ενέργεια μαγική, αφού μετατρέπει τα άτακτα και άψυχα επί μέρους στοιχεία σε μία συγκροτημένη και ενσυνείδητη Ολότητα! Επιπλέον είναι η δύναμη που συγκρατεί αυτή την Ολότητα και δεν την αφήνει να διαλυθεί στα «εξ ων συνετέθη». Χάρη στις ενέργειες του Ήλιου εμείς οι άνθρωποι νιώθουμε ακέραιοι, συμπαγείς και ολοκληρωμένοι, έχουμε «Εγώ» και θέληση, είμαστε μικροί Θεοί!

Παρ’ όλα αυτά, ο άνθρωπος μέσα στην πολύβουη κοινωνία μας συναντά συνέχεια αντίξοες για τον ίδιο συνθήκες, πιέζεται από διάφορα εξωτερικά αιτήματα (της κοινωνίας, του επαγγελματικού του περιβάλλοντος, του συντρόφου του, των γνωστών του κ.λ.π.) βάλλεται συνέχεια από παντού. Πρέπει όμως να αντέχει, να μη συνθλίβεται και να μένει όσο το δυνατόν πιο ακέραιος και συγκροτημένος. Επιπλέον, για να διεκδικεί το μερίδιο του από τη ζωή θα πρέπει να επιβάλλεται στα πρόσωπα και στις καταστάσεις γύρω του, να κατακτά όσο το δυνατόν περισσότερο “ζωτικό χώρο”. Και για να τα πετύχει αυτά πρέπει να έχει μεγάλη συνεκτική δύναμη μέσα του αλλά και “ακτινοβολία” σαν προσωπικότητα. Την κρίσιμη αυτή ισχύ, συνοχή και ακτινοβολία του την παρέχει ο Ήλιος του.

Σε τελική ανάλυση, ένας άνθρωπος γίνεται αδύναμος όταν κατακερματίζεται στα επί μέρους στοιχεία του, στις υπο-προσωπικότητες του. Χάνει τότε τη δύναμη συνοχής του, γίνεται λιγότερος από αυτό που πραγματικά είναι και κατακλύζεται ορμητικά από τις πιέσεις των άλλων. Τον περισσότερο καιρό εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε ο αληθινός, ο ακέραιος εαυτός μας. Οι δύσκολες συνθήκες και οι καταστάσεις γύρω μας μας “συμπιέζουν” και μας κάνουν να νιώθουμε «λειψοί». Υπάρχει όμως μία κατάσταση στην οποία όλοι οι άνθρωποι «βρίσκουμε» τον Ήλιο μας και γινόμαστε ο “αληθινός” εαυτός μας: όταν διασκεδάζουμε – και γενικά όταν χαιρόμαστε με την καρδιά μας. Σε μια πετυχημένη γιορτινή εκδήλωση το άτομο απελευθερώνεται, συζητάει ανέμελα, φλερτάρει, χορεύει, νιώθει χαρά και ευφορία! Εκείνες τις στιγμές μπορεί να κάνει τη σύγκριση μέσα του και να σκεφτεί «μα πόσο ζωντανός/ή και γεμάτος/η είμαι τώρα! Πως γίνεται να περνάω τόσο άχαρα και αγχοτικά στο γραφείο μου – στο σπίτι. Γιατί δεν είμαι και τότε τόσο γεμάτος/η, τόσο σίγουρος/η για τον εαυτό μου;».

Ο Ήλιος «κλέβει ζωτικό χώρο». Όταν βρίσκονται πολλοί άνθρωποι μαζί δεν γίνεται να εκφράζονται όλοι ταυτόχρονα. Όταν εκφράζεται ο ένας αναγκαστικά παραμερίζονται και «συνθλίβονται» οι άλλοι. Άρα, κάθε φορά που εκφράζεται ένας άνθρωπος σε μία παρέα κλέβει «ζωτικό χώρο» από τους υπόλοιπους! Αυτοί που έχουν ισχυρότερο Ήλιο πρωταγωνιστούν ή και μονοπωλούν τη συζήτηση, συνθλίβοντας τον συγκριτικά πιο αδύναμο Ήλιο των άλλων. Για όλους τους ανθρώπους όμως είναι σημαντικό να εκφράζονται εξωτερικά (ιδιαίτερα αν ανήκουν σε αρσενικό ζώδιο), γιατί βιώνουν πληρέστερα έτσι την υπόσταση τους, το «Είναι» τους. Ο Ήλιος μας οφείλει να καταλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερο ζωτικό χώρο, χωρίς να τον απασχολεί το αν θα ενοχληθούν οι άλλοι που τους συνέθλιψε το ζωτικό τους χώρο! Κάθε ζώδιο τώρα κλέβει πιο εύκολα ζωτικό χώρο στο δικό του τομέα. Ο Αιγόκερος π.χ. κλέβει εύκολα ζωτικό χώρο στο επαγγελματικό του περιβάλλον, ο Σκορπιός στις στενές του σχέσεις κ.ο.κ.

Μία άλλη σημαντική ιδιότητα του Ήλιου είναι εκείνη της «σύνθεσης». Ο Ήλιος δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να διακρίνει την ουσία μιας κατάστασης, το βασικό της περίγραμμα – αφαιρώντας από το σκηνικό τα τυχόν δευτερεύοντα στοιχεία που αποπροσανατολίζουν. Ειδικά στην ηλεκτρονική εποχή μας βομβαρδιζόμαστε συνέχεια από πληροφορίες – οι οποίες συχνά είναι αντιφατικές – και δυσκολευόμαστε έτσι να ξεχωρίσουμε το βασικό μήνυμα, να μπούμε στο «μεδούλι» των πραγμάτων που συμβαίνουν γύρω μας. Όσο πιο ισχυρός όμως είναι ο Ήλιος κάποιου τόσο πιο ικανός είναι αυτός να ξεχωρίζει το ουσιαστικό από το περιττό, να συνθέτει και να ομογενοποιεί τις καταστάσεις γύρω του, να φτάνει στο “ζουμί” τους! Αυτό είναι ένα σημαντικό εφόδιο για τον άνθρωπο, ειδικά σε κρίσιμες στιγμές.

Ο Ήλιος δίνει στο άτομο μία ισχυρή αίσθηση αυτεπίγνωσης (το κάνει να αισθάνεται μία συμπαγής, συνειδητοποιημένη, ανεξάρτητη μονάδα). Αν παρομοιάσουμε τη μυστηριώδη ανθρώπινη Συνείδηση με μία θάλασσα μέσα στην οποία βουτάμε όλοι, τότε ο Ήλιος μας δείχνει το βαθμό και την έκταση της “βουτιάς” που κάνουμε εμείς προσωπικά μέσα στη Συνείδηση μας, το βαθμό στον οποίο διαπερνάμε και “πληρώνουμε” τη Συνείδηση μας (ή αντίθετα το βαθμό στον οποίο απουσιάζουμε από αυτή)…

Θωμάς Γαζής

Copyright: Θωμάς Δ. Γαζής

(Σημείωση: το άρθρο αυτό είναι μία σύνθεση αποσπασμάτων από το βιβλίο του Θωμά Γαζή “Η Αστρολογία στην Τρίτη Χιλιετία” – εκδόσεις “Πύρινος Κόσμος” – και από το άρθρο του ίδιου στα Αγγλικά “The Sun: Agent of Wholeness”)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s