Το ωροσκόπιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

(του Θωμά Γαζή)

Η οδύσσεια της αναζήτησης του ωροσκοπίου του Μεγάλου Αλεξάνδρου ξεκίνησε στα φοιτητικά μου χρόνια στο παγωμένο Τορίνο της βόρειας Ιταλίας. Παρακολουθούσα τότε μαθήματα αστρολογίας και  κάποια μέρα η δασκάλα μου Grazia Mirti μου έφερε – με ένα αινιγματικό χαμόγελο στο πρόσωπο της – ένα παλιό Ιταλικό βιβλίο που περιείχε το ωροσκόπιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Ενθουσιάστηκα γιατί ήταν το πρώτο ωροσκόπιο του μεγάλου αυτού κατακτητή που έβλεπα ποτέ μου. Ήταν ένα “παλαιικό” ωροσκόπιο  – στην αρχαία  τετράγωνη μορφή του. Είπα στη δασκάλα μου να μου το φωτοτυπήσει (μπορείτε να το δείτε στη συνέχεια του άρθρου).

Υπήρχε μία λεπτομέρεια πάνω σε αυτό το παλιό ωροσκόπιο που με προβλημάτισε. Ανέφερε σαν ημερομηνία γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου το έτος 355. Ήξερα όμως ότι ο θρυλικός αυτός στρατηλάτης είχε γεννηθεί το 356 π.Χ. Θα μπορούσε βέβαια αυτό να ήταν κάποιο απλό τυπογραφικό λάθος και το ωροσκόπιο να ήταν κατά τα άλλα αληθινό.  Δεν είχα τότε τα μέσα για να το επαληθεύσω αυτό. Δεν υπήρχαν ούτε διαθέσιμες αστρολογικές εφημερίδες για την αρχαιότητα ούτε φυσικά προσωπικοί υπολογιστές και αστρολογικά προγράμματα όπως έχουμε σήμερα. Κάτι για το οποίο σήμερα θα χρειαζόμουν 15 μόνο δευτερόλεπτα στον υπολογιστή μου μου πήρε χρόνια έρευνας τότε.

Τελικά αυτό ήταν ένα πλαστό ωροσκόπιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και ανακάλυψα πολλά τέτοια ακόμη στην πορεία. Μέχρι και σήμερα – στο 2012 – δεν έχει βρεθεί πουθενά στον κόσμο κάποιο πρωτογενές στοιχείο (πήλινη πλάκα, περγαμηνή κ.λ.π.)  ή και δευτερογενές τέτοιο (κάποια αξιόπιστη αναφορά σε ελληνιστικό ή βυζαντινό κείμενο) που να μας αποκαλύπτει το αυθεντικό ωροσκόπιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η μόνη λύση που είχε απομείνει ήταν να βρω την ημερομηνία γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου (αν αναφερόταν πουθενά) και βάσει αυτής να βγάλω το ωροσκόπιο του. Στο κάτω – κάτω η χρονιά γέννησης του ήταν πασίγνωστη και εξακριβωμένη. Έμενε μόνο να μάθω το πότε ακριβώς ήταν τα γενέθλια του. Αλήθεια, γιόρταζαν τα γενέθλια τους οι αρχαίοι Έλληνες; Όπως διαπίστωσα, τα γιόρταζαν ακριβώς όπως και μεις! Και υπήρχε τελικά ένας ιστορικός (ο Πλούταρχος) που ανέφερε τα γενέθλια του Μεγάλου Αλεξάνδρου:στις 6 του Μακεδονικού μήνα Λώου! Το μόνο που είχα να κάνω ήταν να βρω το σε ποια σημερινή ημερομηνία αντιστοιχεί η 6η του Λώου και θα έβγαζα το ωροσκόπιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ)

Θωμάς Γαζής
Copyright: Θωμάς Δ. Γαζής

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s